<<< POPRZEDNI GATUNEK NASTĘPNY GATUNEK >>>
 
GATUNEK:

BORÓWKA CZARNA
Vaccinium myrtillus L.

RODZINA:   ERICACEAE
RZĄD:   ERICALES
OPIS ROŚLINY SIEDLISKA I ROZMIESZCZENIE ZASTOSOWANIE DOSTĘPNE PREPARATY


 
OPIS ROŚLINY:
  Wysokość:   Krzewinka dorastająca do 60 cm, w niesprzyjających warunkach niższa.
  Kolor kwiatów:   biało-zielone, czerwononabiegłe
  Trwałość:   Roślina wieloletnia, krzewinka
  Okres kwitnienia:   IV - VI
  Opis:    
  Łodyga naga, rozgałęziona. Liście naprzemianległe, drobne, o brzegach piłkowanych, krótkoogonkowe, żywo zielone, spodem jaśniejsze. Kwiaty w kątach liści, drobne, dzbanuszkowate. Owoc: czarna jagoda z niebieskawym nalotem (woskowym), miąższ czerwony.
 

powrót do początku strony


 
SIEDLISKO:
  Lasy iglaste lub powyżej granicy lasu w górach; gleby ubogie, piaszczyste, ale wilgotne. Można ją spotkać na stanowiskach zacienionych.
 
ROZMIESZCZENIE:
  Europa północna i środkowa, północna Azja, Ameryka Pn.; w Polsce pospolita na niżu i w górach.
 

powrót do początku strony


 
ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE:
 

Surowiec leczniczy:

Surowcem zielarskim jest owoc(Fructus Myrtilli) oraz liść (Folium Myrtilli)

Zbiór i konserwacja:

Owoce zbiera się VI - VII i suszy zaraz po zbiorze w warunkach naturalnych (w cieniu) lub w suszarni w temp. początkowo 30oC, następnie temperaturę podwyższa się do 60oC. Liście zbiera się pod koniec kwitnienia rośliny, suszy w warunkach naturalnych lub w 40oC.

Skład chemiczny:

Owoce: garbniki katechinowe (5 - 12%), antocyjany (pochodne delfinidyny, cyjanidyny, malwidyny, peonidyny, petunidyny - mieszanina zwana myrtyliną), kwasy organiczne (do 7%, m. in. bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy), pektyny (ok. 8%), związki cukrowe (ok. 20%), karotenoidy, witaminy (C i z grupy B). Liście: garbniki katechinowe (do 7%), flawonoidy, procyjanidyny, irydoidy, fenolokwasy, związki triterpenowe alkaloidy chinolizydynowe, związki manganu i chromu.

Działanie i zastosowanie:

Owoce działają przeciwbiegunkowo (hamowanie przepuszczalności błon śluzowych jelit, również działanie bakteriobójcze), przyspieszają gojenie się ran i zmian zapalnych przewodu pokarmowego, zapobiegają zmianom w ścianach naczyń (procyjanidyny, flawonoidy), działają przeciwobrzękowo, hamują agregację płytek i utlenianie witaminy C w organizmie. Wyciągi z owoców stosowane są do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej. Oczyszczony zespół antocyjanów działa uszczelniająco na ściany naczyń włosowatych; stosowany jest w chorobach siatkówki oka.Liście mają również właściwości łagodnie zapierające i przeciwbakteryjne, obniżają poziom cukru we krwi (prawdopodobnie ze względu na zawartość soli chromu), obniżają poziom triglicerydów i cholesterolu.
 
INNE ZASTOSOWANIA:
 
  • W lecznictwie ludowym owoce stosowane są w inwazjach owsików, a miazgą z owoców leczy się stany zapalne skóry.
 

powrót do początku strony


 
DOSTĘPNE PREPARATY ZIOŁOWE:
 
 

powrót do początku strony

<<< POPRZEDNI GATUNEK NASTĘPNY GATUNEK >>>

Copyright Autorzy Internetowego Atlasu Roślin Leczniczych 2000
e-mail: pmad@biology.pl