<<< POPRZEDNI GATUNEK NASTĘPNY GATUNEK >>>
Berberys zwyczajny - Berberis vulgaris L. - ogólny pokrój rośliny.
Zdjęcie wykonano w Ogrodzie Roślin Leczniczych AMG .

Jajowate lub eliptyczne liście wyrastają z kolczastych gałązek.
Zdjęcie wykonano w Ogrodzie Roślin Leczniczych AMG .

Żółte kwiaty berberysu zebrane są w zwisające groniaste kwiatostany.
Zdjęcie wykonano w Ogrodzie Roślin Leczniczych AMG .

Czerwone owoce berberysu wyglądają jesienią bardzo dekoracyjnie.
Zdjęcie przedstawia owocującą gałązkę ozdobnej odmiany berberysu.
Zdjęcie wykonano w Ogrodzie Roślin Leczniczych AMG .

Berberys zwyczajny - powiększenie owoców.
Zdjęcie wykonano w Ogrodzie Roślin Leczniczych AMG .

Kwiaty berberysu wykazują ciekawą właściwość - ich pręciki, pod wpływem dotyku stulają się wokół słupka. W naturze reakcję tę wywołują zwykle siadające na kwiecie owady. Stulające się pręciki często dotykają ciał owadów pozostawiając na nich pyłek. Na zdjęciu przedstawiony został kwiat berberysu przed i po podrażnieniu.
Zdjęcie wykonano w Ogrodzie Roślin Leczniczych AMG .
GATUNEK:

BERBERYS ZWYCZAJNY
Berberis vulgaris L.

RODZINA:   BERBERIDACEAE
RZĄD:   RANUNCULARES
OPIS ROŚLINY SIEDLISKA I ROZMIESZCZENIE ZASTOSOWANIE DOSTĘPNE PREPARATY


 
OPIS ROŚLINY:
  Wysokość:   do 2 m
  Kolor kwiatów:   żółty,
  Trwałość:   krzew
  Okres kwitnienia:   V - VI
  Opis:    
  Berberys zwyczajny jest kolczastym krzewem o odwrotnie jajowatych lub eliptycznych liściach. Część liści przekształcona jest w kolce. W okresie kwitnienia na roślinie pojawiają się żółte, promieniste kwiaty zebrane w groniaste, zwisające kwiatostany. Owocem jest podłużna, czerwona jagoda.
 

powrót do początku strony


 
SIEDLISKO:
  Roślina spotykana w lasach, zaroślach i na miedzach. Często sadzona w parkach i ogrodach.
 
ROZMIESZCZENIE:
  Roślina spotykana na całym obszarze niżowym kraju. Obecnie rzadsza z powodu niszczenia jej jako żywiciela pośredniego grzyba wywołującego groźną chorobę zbóż - rdzę źdźbłową.
 

powrót do początku strony


 
ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE:
 

Surowiec leczniczy:

Surowcami zielarskimi są: liść, owoc, korzeń i kora z korzenia berberysu ( Berberidis folium, Berberidis fructus, Berberidis radix, Berberidis cortex ) .

Zbiór i konserwacja:

Korę oraz korzeń należy zbierać wiosną. Zbiór liści można przeprowadzać przez cały okres wegetacyjny natomiast owoce należy zbierać jesienią. Zebrane surowce poddaje się suszeniu w warunkach naturalnych, w zacienionym i przewiewnym miejscu lub w suszarniach ogrzewanych w temperaturze do 40 oC.

Skład chemiczny:

Liście, kora oraz korzenie zawieraja alkaloidy izochinolinowe takie jak berberyna, jatroryzyna, palmatyna, magnofloryna. Berberyna jest głównym alkaloidem. Jest ona mało toksyczna dla człowieka ale silnie działa na drobnoustroje. Jej zawartość w korze dochodzić może do 1%. Ponadto liście, kora i korzenie berberysu zawierają garbniki, żywicę oraz wosk.
Owoce berberysu zawierają pektyny, kwasy organiczne, cukry (glukoza, fruktoza), kwas askorbinowy (witamina C).

Działanie i zastosowanie:

Liście wykazują działanie żółciopędne, tonizujące naczynia, przeciwskurczowe i antybiotyczne, zwiększają także kurczliwość mięśni gładkich macicy.
Owoce wykazują działanie moczopędne, przeciwgorączkowe i regulujące przemiany metaboliczne.
Napary i odwary z liści są stosowane w przypadkach chorób wątroby i dróg żółciowych. Okłady z papki liściowej łagodzą reumatyzm i nerwobóle.
Owoce są stosowane jako lek regulujący przemianę materii oraz jako środek dietetyczny. Stanowią one także źródło witaminy C.
Kora i korzenie są rzadko stosowane, służą głównie go otrzymywania berberyny.
 
INNE ZASTOSOWANIA:
 
  • Owoce berberysu mogą służyć jako bogaty w witaminę surowiec do przetworów domowych.
  • Wyciągi z korzeni berberysu używane są do barwienia wełny i jedwabiu.
  • Berberys jest chętnie sadzony w parkach i ogrodach jako roślina ozdobna.
 

powrót do początku strony


 
DOSTĘPNE PREPARATY ZIOŁOWE:
 
 

powrót do początku strony

<<< POPRZEDNI GATUNEK NASTĘPNY GATUNEK >>>

Copyright Autorzy Internetowego Atlasu Roślin Leczniczych 2000
e-mail: pmad@biology.pl