<<< POPRZEDNI GATUNEK NASTĘPNY GATUNEK >>>

Poziomka pospolita - Fragaria vesca L. - pokrój rośliny.

Poziomka pospolita - Fragaria vesca L. - zbliżenie kwiatu.



Czerwone owoce charakteryzują się wyśmienitym aromatycznym smakiem.
GATUNEK:

POZIOMKA POSPOLITA
Fragaria vesca L.

RODZINA:   ROSACEAE
RZĄD:   ROSALES
OPIS ROŚLINY SIEDLISKA I ROZMIESZCZENIE ZASTOSOWANIE DOSTĘPNE PREPARATY


 
OPIS ROŚLINY:
  Wysokość:   5 - 15 cm
  Kolor kwiatów:   biały
  Trwałość:   roślina wieloletnia
  Okres kwitnienia:   IV - VI
  Opis:    
  Na nieulistnionych, owłosionych pędach kwiatonośnych znajdują się pięciopłatkowe kwiaty o zielonych działkach kielicha, białych płatkach korony i jaskrawożółtych pręcikach. Liście długoogonkowe, trójdzielne, listki jajowate, o brzegu piłkowanym, od spodniej strony jedwabiście owłosione. Kwitnie w maju i czerwcu, owocuje w czerwcu i lipcu. W okresie ciepłej i długiej jesieni ponownie zakwita i owocuje. Owoc złożony, barwy czerwonej, bardzo aromatyczny. Poziomka pospolita rozmnaża się wegetatywnie za pomocą rozłogów, z których wyrastają młode rośliny.
 

powrót do początku strony


 
SIEDLISKO:
  Roślinę tę spotkać można w lasach, na zrębach i polanach, a także w ogrodach, gdzie jest uprawiana.
 
ROZMIESZCZENIE:
  Występuje na całym obszarze kraju.
 

powrót do początku strony


 
ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE:
 

Surowiec leczniczy:

Surowcem leczniczym są liście poziomki. Wykorzystywane są także owoce.

Zbiór i konserwacja:

Liście zbiera się najczęściej w okresie kwitnienia, ale można je także zbierać potem, dopóki są zielone. Należy zrywać liście bez ogonków, wybierając młode i zdrowe. Zebrany surowiec należy jak najszybciej poddać suszeniu. Suszenie najlepiej przeprowadzać w przewiewny, zacienionym miejscu. Przechowywać w płóciennych woreczkach w miejscach suchych.
Owoce należy zbierać w dni pogodne i suszyć w początkowo w temperaturze 30oC a potem 50oC.

Substancje lecznicze:

Liść poziomki zawiera flawonoidy, witaminę C, garbniki, glikozydy, ślady alkaloidów, olejków i sole mineralne.
W owocach stwierdzono występowanie kwasów organicznych, soli mineralnych żelaza, fosforu, wapnia i potasu, witamin oraz flawonoidów i antocyjanów.

Działanie i zastosowanie:

Liście stosowane są jako środek regulujący przemianę materii, przy nadciśnieniu, miażdżycy naczyń krwionośnych, przy zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, biegunkach, zaparciach, hemoroidach oraz jako środek moczopędny w schorzeniach nerek i pęcherza. Napary z liści poziomki mogą być używane do płukania ust i gardła oraz do przemywania i okładów w niektórych chorobach skóry.

Świeże owoce są cenionym środkiem dietetycznym przy złej przemianie materii, chorobach serca, nerek oraz w zaburzeniach krążenia.

UWAGA - U niektórych osób poziomki mogą powodować uczulenie.
 
INNE ZASTOSOWANIA:
 
  • W gospodarstwie domowym z owoców sporządza się soki, dżemy, kompoty i inne przetwory,
  • W niektórych krajach z przefermentowanych liści poziomki wytwarza się namiastkę herbaty naturalnej.
  • Suszone owoce mogą wchodzić w skład popularnych herbatek ziołowych.
  • Poziomki cenione są również w przemyśle kosmetycznym ze względu na ich korzystny wpływ na cerę.
 

powrót do początku strony


 
DOSTĘPNE PREPARATY ZIOŁOWE:
 
 

powrót do początku strony

<<< POPRZEDNI GATUNEK NASTĘPNY GATUNEK >>>

Copyright Autorzy Internetowego Atlasu Roślin Leczniczych 2000
e-mail: pmad@biology.pl