Strona główna

Wybierz owoc

Wybierz rodzinę

Słowniczek pojęć

Literatura

Inne połączenia

O autorce

 

 

  

Sezam indyjski

(inne nazwy: ang. beniseed, simsim, gingelly)

(Sesamum indicum)

Rodzina:  połapkowate (Pedaliaceae)

 

Jest roczną rośliną dorastającą do 1-2 metrów o białych lub różowych kwiatach. Jej pochodzenie jest nieznaane, wiadomo, ze jest ona jedną z najstarszych roślin oleistych. Uprawiana obecnie w Indiach, Afryce Zachodniej, Chinach, Japonii, Egipcie, mniej - Ameryce. 

 

 

 

Owocami sezamu są torebki zawierające białe, żółte, brązowe lub czarne nasiona, zawierające około 50% tłuszczu (w jego składzie głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), 20-25% białka i 6-7% cukrów. Olej z nasion sezamu zawiera fenol, dzięki czemu długo zachowuje świeżość i  nie ulega jełczeniu.

 

 

 

 Olej nasion sezamu, wykorzystywany do produkcji margaryny, tłuszczów do smażenia, uzyskuje się podczas tłoczenia na zimno. Z drugiego tłoczenia - już na gorąco -  uzyskuje się olej wykorzystywany w kosmetyce (działa kojąco, nawilżająco, wygładzająco na skórę, jest ponadto naturalnym filtrem słonecznym), do wyrobu  farb i mydła. Stosuje się go także jako smar i olej do lamp. Wytłoki po ekstrakcji oleju są paszą dla zwierząt.

 Ziarno sezamu na całym świecie wykorzytuje się do posypywania ciast, chleba, bułek, stosowane jest też do zup, płatków i słodyczy.

 Z nasion wytwarza się również mąkę sezamową, używaną w produkcji chałwy. Przemysł kosmetyczny korzysta też z kwiatów sezamu - uzyskuje się z nich olejek lotny do produkcji perfum i wody kolońskiej.

 

 

 

 

 

 

 

Strony tworzy: Anna Majewska

kontakt: ania@biology.pl